Brezglutenske moke

Ker iz prve roke vem, kako grozno je, ko ti je kar naenkrat odtegnjen kruh iz jedilnika zaradi glutena, ki ga ne smeš več jesti, če se odločiš za endo dieto ali pa imaš glutensko intoleranco, pa niti ne veš točno, v katerih mokah ni glutena oziroma kje dobiti brezglutenski kruh, bom to objavo posvetila brezglutenskim mokam. Same si boste morale zapomniti, katera žita vsebujejo gluten in katera ne, saj iz izkušenj dobro vem, da se pri tem ni pametno zanašati na druge. Dostikrat v trgovinah prodajalci niso dovolj poučeni o tej tematiki in napačno svetujejo (npr. predlagajo pirin, rženi ali kamutov kruh, ki pa je prav tako glutenski).

Torej izogibajte se naslednjim žitom, ki vsebujejo gluten: pšenica, rž, pira, ječmen, kamut, tritikala, kot tudi izdelkom, ki vsebujejo ta žita. Prav tako se izogibajte izdelkom, kot so kruh in testenine, ki niso označeni kot brezglutenski, ampak navajajo, da gre na primer za ajdov kruh ali testenine, v resnici pa vsebuje mešanico mok, med katerimi so tudi glutenske moke.

2015-05-06-BG-moke-1

BREZGLUTENSKE MOKE, ki jih smete uživati, so naslednje:

  • ajdova moka;
  • koruzna moka;
  • prosena moka;
  • riževa moka;
  • kvinojina moka;
  • amarantova moka;
  • tapiokina moka;
  • ovsena moka;
  • konopljina moka.

V zvezi z brezglutenskimi mokami, ki sem jih naštela zgoraj, moram opozoriti na to, da tudi te moke sicer vsebujejo sledove glutena, saj se meljejo in polnijo ter pakirajo v istih mlinih in proizvodnih obratih kot glutenske moke. Poleg tega je ovsena moka znana po tem, da je kontaminirana z glutenom. Glutenu se lahko popolnoma izognete le, če kupite moke z brezglutensko oznako. Te so ponavadi tudi dražje, saj se jih melje in polni v posebnih mlinih in obratih, tako da do okužbe z glutenom ne pride. V primeru celiakije in hude glutenske intolerance se je potrebo izogibati tudi sledovom glutena. V primeru endo diete pa vam sledovi ne bojo škodili – važno je, da se izogibate izdelkom iz pšenice, rža, ječmena, kamuta in tritikale.

2015-05-06-BG-moke-2

Za peko (več o brezglutenski peki objavim kmalu) boste potrebovale tudi BREZGLUTENSKE ŠKROBE:

  • koruzni škrob;
  • krompirjev škrob,
  • tapiokin škrob.

IMG_1353

Pri pripravi presnih sladic, kot tudi pri pekovskih izdelkih, pa se pogosto uporablja tudi MOKE IZ OREŠČKOV, SEMEN IN DRUGIH PLODOV, kot so na primer:

  • mandljeva moka;
  • lešnikova moka;
  • orehova moka;
  • moka iz lanenih semen;
  • kostanjeva moka;
  • rožičeva moka;
  • kokosova moka itd.

V kolikor želite v trgovinah kupiti brezglutenski kruh ali druge brezglutenske izdelke, se lahko poslužite izdelkov, ki so posebej označeni kot brezglutenski (gluten free). Sama se jim sicer izogibam, saj ponavadi vsebujejo preveč sladkorja in aditivov, ki so prav tako prepovedani pri endo dieti. Raje kupujem izdelke, pri katerih sestavine že same po sebi ne vsebujejo glutena. V vsakem primeru pa priporočam, da vedno preverite sestavine, ki so v izdelku.

Dobra novica je, da je že kar nekaj ponudnikov, ki nudijo svež brezglutenski kruh po naročilu. In sicer se ga da naročiti v Žitovih trgovniah, v trgovini Toskana (na ljubljanski in koseški tržnici), v Biopekarni Nonina špajza itd. V kolikor imate podatek o še kakšnem ponudniku svežega brezglutenskega kruha, vas prosim, da le-to z nami delite (v komentarju spodaj pod objavo ali pa na moj email in bom vključila v objavo).

2015-05-06-BG-moke-3

V kolikor se boste same lotile peke brezglutenskega kruha ali drugega peciva, lahko za začetek kupite že pripravljene brezglutenske mešanice za peko (prej pa preverite sestavo teh mešanic – nekatere so boljše in nekatere slabše, kar se tiče dodatkov – meni so posebej všeč brezglutenski Coop izdelki, ki pa se jih lahko dobi le v tujini (Italija) v Coop trgovinah). V brezglutenskih pekovskih začetkih so kupljene mešanice dobra izbira, saj so s takšno mešanico možnosti dobrega rezultata večje. Brezglutenska peka je na žalost težavna in na začetku dostikrat neuspešna. Lahko si seveda tudi same namešate brezglutensko mešanico iz zgoraj naštetih mok in škrobov. V kolikor pa boste v mešanico dale preveč težkih mok, končni izdelek žal ne bo dober kruh, ampak neužiten kamen. No, o trikih brezglutenske peke bom več napisala v eni izmed naslednjih objav. Kmalu pa objavim tudi prvi recept za brezglutenski kruh. :)

facebooktwitterpinterest
  • Brigita

    Odlična objava. Komaj čakam recept za brezglutenski kruh:)

    • http://www.jejzmano.si Jej z mano

      Evo Brigita, mi je uspelo objaviti tudi en fin, enostavni recept za ajdov brezglutenski kruh! :)

  • Sandra Selinšek

    Oi!
    Težave z glutenom sem pričela imeti letos. Baje, da ni celiakija (to so mi povedali po neskončnih pregledih v bolnišnici, ki v bistvu niso pokazali nič, ha ha :D ). Kakorkoli: Naenkrat se mi je popolnoma spremenil jedilnik, ker mi večina mokastih jedi dela hude težave. Moja mami, ki je tak srček da mi kuha in peče, tudi sedaj ko imam prilagojen jedilnik, kupuje moko zame v Hoferju: https://www.letakonosa.si/hofer/aktualni-letak-od-torka-26-12-2017/, trenutno jo imajo tudi v akciji v letaku, in jo res priporočam.
    LP, in čim manj prebavnih in ostalih tegob med prazniki ;)

<.thumbnail-div { display.none;}>