Borovničeva marmelada

Domače marmelade so najboljše! Imajo daleč boljši okus od kupljenih marmelad, poleg tega pa točno vemo, kaj je v njih, če jih naredimo sami (torej so brez nepotrebnih aditivov). Odkar pa sem na endo dieti, dobrih domačih marmelad moje mame ne smem več jesti, saj vsebujejo sladkor, ki je endometriozi neprijazen. 

2015-06-19-Borovniceva-marmelada-1

Tako sem tokrat poskusila doma narediti borovničevo marmelado, ki je brez navadnega sladkorja. Namesto sladkorja sem uporabila brezin sladkor, ki je po videzu še najbolj podoben navadnemu sladkorju. Brez skrbi pa lahko namesto tega uporabite tudi agavin sirup, kokosov sladkor ali kaj podobnega. Marmelado se ponavadi dela iz sadja in sladkorja v razmerju 1:1. Ker ne želim toliko sladila v moji domači marmeladi, sem uporabila razmerje 4:1, torej 4 skodelice borovnic in 1 skodelica brezinega sladkorja. In ugotovila sem, da bi lahko dodala še manj sladila, saj je bila borovničeva marmelada zelo sladka. Bila? Ja, ker sva jo takoj vso pojedla, tako je bila dobra! In sicer na brezglutenskih palačinkah. :)

2015-06-19-Borovniceva-marmelada-2

Marmelada z manj sladkorja pa je tudi manj obstojna. Zato je potrebno opraviti pasterizacijo. In sicer kozarčke in pokrovčke za marmelado, ki jih predhodno pomijemo v pomivalnem stroju, približno pol ure pred koncem kuhanja marmelade damo v pečico in jo segrejemo na 70 stopinj C. Ko je marmelada narejena, jo vlijemo v kozarčke do vrha, jih zapremo in hitro vrnemo nazaj v pečico, kjer se grejejo na 70 stopinjah C še približno 40 minut. Nato pečico ugasnemo, kozarčki z marmelado pa kar ostanejo v njej, dokler se ne ohladijo. Na ta način uničimo mikroorganizme in poskrbimo za to, da je marmelada bolj obstojna. Ne glede na to pa moramo marmelado, ko jo enkrat odpremo, pojesti v nekaj dneh. Zato priporočam, da takšne marmelade z manj sladkorja zapakirate v manjše kozarčke. Iz recepta spodaj pa nastane tako malo marmelade, da z obstojnostjo ne boste imeli problema, ker jo boste zagotovo hitro pojedli. Še posebej ker je borovničeva marmelada res božanskega okusa! ;) Količine seveda lahko povečate, če želite narediti več marmelade naenkrat. Ali pa si jo vsakič znova skuhate, ko si jo zaželite, saj priprava marmelade vzame le približno 1,5 h vašega časa (skupaj s pasterizacijo). In ker jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenih borovnic, vam je borovničeva marmelada vedno na voljo ne glede na sezono borovnic. :)

2015-06-20-Borovniceve-palacinke-3

Tokrat sem kuhala marmelado iz zamrznjenih borovnic. Ko so se borovnice odmrznile, se mi je zdelo, da je nastalo preveč tekočine. Zato sem se odločila, da nekaj tekočine odlijem in najprej sem jo hotela porabiti za preliv na palačinkah. Nato pa sem se spomnila, da imam nekje v kuhinji še agar agar in da bom poskušala iz te borovničeve tekočine narediti borovničev žele. Malo me je skrbelo, ker je bil žele še čisto tekoč, ko sem ga vlila v kozarček. Tudi po pasterizaciji je bil še vedno tekoč. Na sobni temperaturi pa se je kmalu strdil v božansko dober borovničev žele. Borovničev žele in borovničeva marmelada sta takoj izginila skupaj z brezglutenskimi borovničevimi palačinkami, za katere bom jutri objavila recept. Priporočam! ;) 

DOBER TEK!

Borovničeva marmelada
Ocena recepta
Tiskaj recept
Sestavine
  1. 4 skodelice borovnic (svežih ali zamrznjenih)
  2. 1 skodelica brezinega sladkorja (ali agavinega sirupa)
  3. agar agar (opcijsko)
Navodila za pripravo
  1. Borovnice in brezin sladkor kuhamo v kozici. Po pol ure kuhanja lahko odlijemo odvečno tekočino, tako da bo marmelada dovolj gosta po koncu kuhanja (v kolikor je to sploh potrebno). Marmelado kuhamo še približno pol ure.
  2. Medtem v pečici ogrejemo dobro pomite kozarčke in pokrovčke na 70 stopinjah C.
  3. Ko se marmelada med kuhanjem dovolj zgosti, napolnimo kozarčke do vrha, jih zapremo in damo nazaj v pečico še vsaj za pol ure pri 70 stopinjah C (pasterizacija). Nato pečico ugasnemo, pripremo vrata in marmelado pustimo v pečici, dokler se ne ohladi.
  4. Preostali sok lahko porabimo kot preliv za sladoled ali kakšno drugo sladico ali pa v smoothiju. Lahko pa iz njega pripravimo borovničev žele z agar agarjem (1 žlica oziroma 5 ml agar agarja na 125 ml tekočine), in sicer sok z agar agarjem pokuhamo, napolnimo kozarčke in ponovimo postopek z zgoraj opisano pasterizacijo. Žele se naredi šele nekaj ur kasneje kar v kozarčkih.
Pripombe k receptu
  1. Iz zgornje količine je prišlo bolj malo marmelade in želeja (dva kozarčka). Za več marmelade in želeja količine lahko povečamo.
  2. Ko marmelado odpremo, jo je potrebno uporabiti v nekaj dneh.
Jej z mano! http://jejzmano.si/
facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>