Borovničevi mafini

Mafine sem pred leti zelo rada pogosto pekla – čokoladne, kokosove, medene, sadne… Posebej pripravni so za kakšne piknike ali druge žurke, saj jih lahko hitro spečeš dovolj za več ljudi, se ne topijo in jih ni treba streči s krožnički in priborom. Brezglutenskih mafinov pa doslej še nisem poskusila speči. Tako da tile borovničevi mafini so bili čisto poskusni. In pri brezglutenski peki nikoli ne veš, kaj bo nastalo, tako da me je malce skrbelo, ko sem se spravila k ustvarjanju. ;)

2015-06-18-Borovnicevi-mafini-2

Ker je ta teden pri jejzmano.si teden borovnic, sem seveda izbrala borovničeve mafine. Navaden recept sem priredila endo dieti. Moko sem nadomestila z brezglutensko mešanico, sladila sem jih z agavinim sirupom, olje sem nadomestila s kokosovo maščobo, namesto jogurta pa sem vzela grški jogurt z 0% maščobe. Za vzhajanje mafinov se ponavadi uporablja mešanico pecilnega praška in sode bikarbone. Namesto pecilnega praška sem vzela vinski kamen. Ker pa soda bikarbona za uspešno vzhajanje potrebuje tudi nekaj kislega, sem masi dodala še sok pol limone. Mafinom sem dodala še malo chia semen. Zakaj? – ker sem jih ravno nabavila. Pri mafinih je fino to, da lahko malo eksperimentiraš. ;)

Peka mafinov je zelo enostavna. Pravilo je, da se v eni posodi zmeša vse mokre sestavine in v drugi posodi vse suhe sestavine. Nato se suhe sestavine vmeša v mokre sestavine. Na koncu se dodajo še dodatki, kot so sadje, čokoladni koščki, oreščki… in se da mafine peči.

2015-06-18-Borovnicevi-mafini-1

Pri peki mafinov priporočam silikonske modelčke, saj jih je veliko lažje dobiti iz modela nepoškodovane. Doma imam kup silikonskih mafin modelčkov, saj jih kupim vedno, ko je kje kakšen luštkan model, ki ni predrag. Slabost silikonskih modelov je namreč, da se slabo pomivajo in jih je sčasoma zaradi neprijetnega vonja potrebno zamenjati. Tako da jih imam doma kar nekaj na zalogi. ;) Tokrat sem prvič uporabila mafin modelčke v obliki rožic in mislim, da prav pašejo borovničevim mafinom! :)

Spodaj je recept za tele brezglutenske borovničeve mafine, ki so se spekli prav tako dobro, kot če bi bili glutenski! :) 

DOBER TEK!

Borovničevi mafini
Ocena recepta
Tiskaj recept
Sestavine
 1. 1 jajce
 2. 1/4 skodelice (60 ml) agavinega sirupa
 3. 1/2 limone
 4. 1/2 skodelice (125 ml) grškega jogurta z 0% maščob
 5. 3 žlice kokosove maščobe
 6. 1 skodelica (250 ml) brezglutenske mešanice mok
 7. 1/2 žličke soda bikarbone
 8. 1/4 žličke vinskega kamna
 9. 1 skodelica (250 ml) borovnic
 10. 2 žlički chia semen
Navodila za pripravo
 1. V prvi posodi zmešamo mokre sestavine (jajce, agavin sirup, sok pol limone, kokosovo maščobo in jogurt), v drugi posodi pa suhe sestavine (moka, soda bikarbona in pecilni prašek). Suhe sestavine nato vmešamo v mokro mešanico. Na koncu vmešamo borovnice in chia semena.
 2. Maso z žlico nadevamo v mafin modelček (za 6 mafinov) in damo v ogreto pečico peči za 22-25 minut pri 175 stopinj C.
Pripombe k receptu
 1. Količina zadostuje za 6 mafinov.
Jej z mano! http://jejzmano.si/
facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>