Brezglutensko pecivo s slivami

Že dolgo se vam nisem javila. V kuhinji sem sicer medtem pridno ustvarjala, le energije nisem našla, da bi recepte spravila tudi na moj blog. Tole PECIVO S SLIVAMI, ki sem ga ustvarila včeraj, pa je izpadlo tako dobro, da je dobilo popolno prioriteto pri objavi. ;)

2015-09-21-Slivovo-pecivo-1

Skratka, doma sem imela še nekaj sliv in zamislila sem si, da iz njih ustvarim endo prijazno sladico. Slivove pite sem od vedno oboževala, vendar je testo za pito brez glutena, masla in navadnega sladkorja (ki so prepovedana živila pri endometriozi) praktično nemogoče narediti dobro. Ponavadi je je grozno suho, se drobi in nima pravega okusa. Zato sem se odločila za slivovo pecivo.

2015-09-21-Slivovo-pecivo-3

Za maso sem najprej naredila suho in tekočo mešanico sestavin, nato pa vse skupaj zmešala v tekoče testo. V suho mešanico sem dala nekaj brezglutenske mešanice mok (lahko si jo sami ustvarite iz brezglutenskih mok, kot so riževa, koruzna in prosena, ter škrobov, kot je koruzni, tapiokin in krompirjev škrob, ali pa kupite že narejeno mešanico), dodala še nekaj dodatnega tapiokinega in koruznega škroba ter malo mandljeve moke (zmlela sem mandlje v moko s kavnim mlinčkom) in kokosove moke. K mešanici mok in škrobov sem dodala kanček cimeta za okus, saj se mi zdi, da cimet odlično paše k slivam. Za vzhajanje testa pa sem v mešanico zamešala še malo sode bikarbone in vinskega kamna.

2015-09-21-Slivovo-pecivo-2

V tekočo mešanico sem z električnim mešalnikom zmešala 2 jajci, malo agavinega sirupa ter kokosovo smetano. Namesto kokosove smetane lahko vzamemo tudi kokosovo mleko iz konzerve, ki je gosto. Tekočo mešanico sem nato vmešala v suho mešanico sestavin. Maso sem razporedila po namaščenem pekaču mer prbl. 25×40 cm (oziroma v mojem primeru v dva pekača mer 25×20 cm) in po njej razporedila razpolovljene slive.

2015-09-21-Slivovo-pecivo-4

Pecivo je bil popoln eksperiment in niti približno si nisem predstavljala, da bo takšen uspeh. Je izredno okusno in sočno. Poleg tega pa je celo naraslo, kar je za brezglutensko peko nadpovprečen rezultat! :)

2015-09-21-Slivovo-pecivo-5

En pekač sem na pokušino odnesla v službo. Za še boljšo kulinarično doživetje (ker pri brezglutenski peki je vsako uspešno, dobro, sočno, nedrobljivo in celo naraslo pecivo poseben kulinaričen vrhunec) pa sem k pecivu iz preostanka sliv pripravila še slivovo marmelado oziroma slivov preliv. Peciva iz sliv s slivovim prelivom je neverjetno hitro zmanjkalo in padale so same pohvale, tako da priporočam, da ga preizkusite tudi sami! :)

DOBER TEK!

Brezglutensko pecivo s slivami
Ocena recepta
Tiskaj recept
Sestavine
 1. 2 skodelici (500 ml) brezglutenske mešanice mok
 2. 1 skodelica (250 ml) mandljeve moke
 3. 1/3 skodelice (85 ml) tapiokinega škroba
 4. 1/3 skodelice koruznega (85 ml) (jedilnega) škroba
 5. 1/3 skodelice (85 ml) kokosove moke
 6. 1/2 žličke (2,5 ml) cimeta
 7. 1/2 žličke sode (2,5 ml) bikarbone
 8. 1/2 žličke (2,5 ml) vinskega kamna
 9. 2 jajci
 10. 1/2 skodelice (125 ml) agavinega sirupa
 11. 400 ml kokosove smetane ali kokosovega mleka iz konzerve
 12. 28 sliv
Navodila za pripravo
 1. Razpolovimo in izkoščičimo dobro umite slive.
 2. Vključimo pečico, da se med pripravo segreje na 180 stopinj C.
 3. Vse suhe sestavine dobro zmešamo v suho mešanico.
 4. Vse mokre sestavine zmešamo z električnim mešalnikom v tekočo mešanico.
 5. Tekočo mešanico vmešamo s suho mešanico v enotno maso.
 6. Maso zlijemo v namaščen pekač velikosti prbl. 25x40 cm in po masi enakomerno razporedimo razpolovljene slive.
 7. Pečemo prbl. 30 minut pri 180 stopinjah C. Pazimo, da se pecivo od zgoraj ne zapeče preveč. V ta namen lahko pecivo prbl. 10 minut pred koncem peke pokrijemo z alu folijo. Pecivo preverimo, če je pečeno, tako da vanj porinemo zobotrebec. V kolikor je na zobotrebcu še tekoča masa, pecivo pečemo še nekaj minut.
Jej z mano! http://jejzmano.si/
facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>