Bučni brezglutenski kruh

Ker v hladnejših dneh ob kakšni dobri topli juhi ali enolončnici še posebej paše kruh, objavljam recept za bogat BUČNI BREZGLUTENSKI KRUH.

2015-11-02-Bucni-kruh-1

Ob kremni bučni juhi sem si zaželela še bučnega kruha. Vendar recepta za slano različico bučnega kruha nisem nikjer našla. Tako sem se lotila priprave in peke bučnega kruha kar po lastnem občutku.

2015-11-02-Bucni-kruh-2

Najprej je bilo potrebno pripraviti bučni pire. Izbrala sem hokaido bučo, saj mi je ta po okusu najljubša. Polovico mi jo je še ostalo od bučne juhe. Odstranila sem peške in jo narezala na koščke. Na koščke narezano bučno meso sem začinila z domačo vegeto in z malo olivnega olja. Vse skupaj sem dobro premešala, kar z rokami, in dala peči v pečico pri 200 stopinj C za 20 minut. Pekač sem pokrila z alu folijo, da je bučno meso ostalo sočno. Namesto domače suhe vegete, v kolikor je nimate (ki pa jo toplo priporočam, saj je vsestranska), bučne kose posolite. Ko se je bučno meso speklo, sem ga spirirala s paličnim mešalnikom v bučni pire.

2015-11-02-Bucni-kruh-3

Nato sem začela pripravljati bučni kruh. Ker gluten škodi pri endometriozi in so glutenski izdelki prepovedani pri endo dieti, sem za osnovo izbrala brezglutensko mešanico za temni kruh. Ponavadi sicer brezglutensko mešanico mok raje zamešam sama, tokrat pa sem vzela kar Schärovo temno mešanico (Brot-Mix Dunkel) in bučni kruh je s to mešanico izpadel fantastično. Med brezglutensko mešanico sem zamešala še ostale suhe sestavine: sol, xanthan gum, sodo bikarbono, vinski kamen, mleti suhi ingver in kurkumo. V kolikor nimate xantham guma, ga lahko izpustite. Gre za dodatek, ki nadomesti učinek manjkajočega glutena, tako da je testo manj drobljivo in suho. Ingver in kurkumo pa sem dodala, ker gre za endo priporočljivi živili in se mi je zdelo, da bosta ti začimbi tudi dobro pasali v bučni kruh, tako po okusu kot tudi po barvi.

V posebni skledi sem zmešala mokre sestavine. Z električno metlico sem najprej spenila jajci skupaj z olivnim oljem in vodo, nato pa vmešala še bučni pire. Nato sem v mešanico mokrih sestavin zamešala mešanico suhih sestavin. Nazadnje pa sem v pocasto testo z žlico zamešala še mešanico oreščkov in semen. Izbrala sem orehe in bučna ter sončnična semena. Teh sem dala kar precej, tako da je nastal zelo bogat kruh. Po želji lahko orehov in semen dodate manj kot v receptu.

2015-11-02-Bucni-kruh-4

Pekač (jaz sem vzela kar silikonskega, pri čemer mislim, da se pri navadnem pekaču kruh še hitreje in boljše speče) sem obložila s peki papirjem in ga napolnila s testom, po vrhu posula pa še nekaj orehov in semen. Ker gre pri brezglutenski peki kruha ponavadi za bolj pocasto testo (saj bi bil drugače brezglutenski kruh na koncu peke preveč suh), je priporočeno, da se pekač vedno obloži s peki papirjem. Bučni kruh sem pekla pri 180 stopinjah C celo uro. Nastal je čudovit hlebček, polnega okusa in bogat z oreščki in semeni! :)

DOBER TEK!

Bučni brezglutenski kruh
Ocena recepta
Tiskaj recept
Suhe sestavine
 1. 1,5 skodelice (375 ml) temne brezglutenske mešanice mok
 2. 1 čajna žlička soli
 3. 1 čajna žlička xanthan guma (opcijsko)
 4. 1 čajna žlička sode bikarbone
 5. 1 čajna žlička vinskega kamna
 6. 1 čajna žlička mletega suhega ingverja
 7. 1 čajna žlička kurkume
Mokre sestavine
 1. 1 skodelica (250 ml) bučnega pireja (iz prbl. 1 kg hokaido buče, dveh žlic olivnega olja in čajne žličke soli)
 2. 2 jajci
 3. 1/4 skodelice (60 ml) olivnega olja
 4. 1/4 skodelice (60 ml) vode
Mešanica oreščkov in semen
 1. 1/2 skodelice (125 ml) orehovih jedrc
 2. 1/4 skodelice (60 ml) bučnih semen
 3. 1/4 skodelice (60 ml) sončničnih semen
Priprava bučnega pireja
 1. Polovici hokaido buče (imela sem 2 kg bučo) odstranimo peške in bučno meso narežemo na koščke.
 2. Na koščke narezano bučno meso začinimo z domačo suho vegeto (ali soljo) in z malo olivnega olja. Vse skupaj z rokami dobro premešamo.
 3. Začinjeno bučno meso damo v pekač in ga pokrijemo z alu folijo. Bučo pečemo v pečici pri 200 stopinj C za 20 minut.
 4. Pečeno bučno meso spiriramo s paličnim mešalnikom v bučni pire.
Priprava in peka bučnega kruha
 1. V eni posodi zmešamo vse suhe sestavine.
 2. V drugi posodi najprej z električno metlico zmešamo jajci z oljem in vodo, nato vmešamo še bučni pire.
 3. Suhe sestavine skupaj z mokro mešanico vmešamo v pocasto testo.
 4. V testo z žlico vmešamo mešanico oreščkov in semen. Nekaj jih pustimo, da jih posujemo na koncu po vrhu.
 5. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj naložimo testo. Testo posujemo po vrhu s preostankom mešanice oreščkov in semen.
 6. Ko je pečica segreta na 180 stopinj C, v njej pečemo bučni kruh prbl. 55-60 minut.
 7. Z zobotrebcem preverimo, ali je kruh pečen (saj je testo precej težko in se peče počasi), preden ga vzamemo iz pečice.
 8. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pekača ter pokrijemo s servetom iz blaga. Narežemo ga šele, ko se ohladi.
Pripombe k receptu
 1. Za pripravo bučnega pireja in testa za bučni kruh potrebujemo 40 minut, za peko kruha pa še 1 uro.
Jej z mano! http://jejzmano.si/
facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>