Krhki (brezglutenski) orehovi rogljički

Božični prazniki kar kličejo po kakšnih dobrih piškotih! Zdaj nekaj tednov nisem imela časa kuhat in objavljat, ker imam doma pasjo bebico. Včeraj pa mi je le uspelo speči dvoje brezglutenskih in endo prijaznih piškotov. Prvi so KRHKI OREHOVI ROGLJIČKI.

2015-12-26-Rogljicki-1

Krhke orehove rogljičke doma pečemo že leta za božične praznike, pa tudi za kak rojstni dan, saj so izredno dobri in jih vsi obožujejo. Vendar različica moje mame vsebuje navadno moko, veliko masla in sladkorja. Tako sem letos poskusila narediti endo prijazno različico iz brezglutenske moke, z malo agavinega sirupa in s kokosovim oljem. Endo rogljički seveda niso enakega okusa kot masleni rogljički, pa tudi za odtenek še bolj krhki, vendar prav tako dobri.

2015-12-26-Rogljicki-3

Priprava rogljičkov je enostavna. Vse sestavine se zmeša in pregnete v testo, ki se ga da potem hladiti v hladilnik za pol ure. Nato se iz testa oblikuje rogljičke. Sama najprej naredim kroglice, iz njih zvaljam palčke, ki jih nato upognem in položim na peki papir na pekač. Tako nastane oblika rogljička.

2015-12-26-Rogljicki-2

Rogljički so hitro pečeni, in sicer že po 10 minutah, ko konice postanejo rahlo rjave. Ker gre za brezglutenske piškote, jih ne smemo peči dlje časa, saj so potem še bolj suhi. Bolje je, da ostanejo še bele barve, zgolj z zapečenimi, rjavimi konicami. Poleg tega je potrebno upoštevati, da se orehe nareže na koščke in se ne vzame orehove moke (oziroma zmletih orehov), saj so orehovi rogljički iz zmletih orehov zelo suhi, skorajda kot da bi jedel žaganje – tega pa res nočemo! ;)

2015-12-26-Rogljicki-4

Ker piškoti ob praznikih res pašejo, kupljeni brezglutenski piškoti pa so polni sladkorja in dodatkov, ki pri endometriozi niso priporočljivi, priporočam, da si piškote pripravite same doma. Tile rogljički so res enostavni za pripravo in hitro se jih speče. Tako da poskusitte! Lepo zapakirani piškotki pa so tudi lepo praznično darilce! 

2015-12-26-Rogljicki-5

DOBER TEK!

Krhki (brezglutenski) orehovi rogljički
Ocena recepta
Tiskaj recept
Sestavine
 1. 300 g brezglutenske mešanice mok
 2. 200 g kokosovega olja
 3. 90 ml agavinega sirupa
 4. 3 rumenjaki
 5. 125 g narezanih orehovih jedrc
Navodila za pripravo
 1. Kokosovo olje damo iz hladilnika, če ga tam hranimo, da je dovolj mehko za v testo.
 2. Orehova jedrca narežemo na manjše koščke (ne smemo vzeti mletih orehov, saj so piškoti potem presuhi, ampak moramo orehe narezati na koščke).
 3. V posodi zmešamo moko, kokosovo olje, agavin sirup, rumenjake in orehe. Vse skupaj pregnetemo v testo, ki ga damo počivati v hladilnik za pol ure.
 4. Testo se v hladilniku zaradi kokosovega olja precej strdi, zato ga pred oblikovanjem rogljičkov znova na hitro pregnetemo. Masa zadostuje za dve porciji peke, zato testo prepolovimo. Iz polovice testa oblikujemo enako velike kroglice (prbl. 30-35 kroglic), iz teh pa palčke, ki jih zapognemo v rogljičke. Rogljičke položimo na peki papir na pekač.
 5. Medtem ogrejemo pečico na 180 stopinj C. Ko je pečica segreta, vanjo damo prvo porcijo rogljičkov in jih pečemo 10 minut, tako da konice postanejo rahlo rjave. Nato spečemo še drugo porcijo rogljičkov.
 6. Rogljičke ohladimo, preden jih pospravimo v škatlo za piškote. Pazimo, saj so rogljički zelo krhki in se radi lomijo.
Pripombe k receptu
 1. Iz navedenih količin pripravimo 60-70 rogljičkov.
Jej z mano! http://jejzmano.si/
facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>