Pečena jabolka z oreščki in suhim sadjem

Že pred dvema tednoma nazaj sem spekla jabolka v pečici, tako kot so to včasih pogosto delale naše mame, ko so nam pripravile zdravo sladico. Le da sem recept malo posodobila in mu dodala nekatere oreščke in brusnice, ki včasih niso bile prav pogoste sestavine v kuhinji, danes pa se vsakodnevno uporabljajo v kuhi. Tako so nastala endo prijazna PEČENA JABOLKA Z OREŠČKI IN SUHIM SADJEM.

2015-12-18-Pecena-jabolka-1

Včasih se je pečena jabolka polnilo z mešanico mletih orehov, ruma in sladkorja, po želji se je dodalo še kakav, vrh jabolk pa se je pred peko zabelilo s koščkom masla. Tokratni recept je prilagojen endo dieti, tako da je prijazen endometriozi, zato sem se sladkorju, rumu in maslu izognila. 

Naredila sem mešanico oreščkov in suhega sadja. Nalomila sem nekaj orehov, pekanov (ali ameriških orehov), dodala še indijske oreščke, brusnice in rozine. Vse skupaj sem dala v kozarček in prelila s sokom ene pomaranče in žlico medu. Dodala sem tudi malo cimeta in vse skupaj dobro premešala ter pustila stati nekaj časa, da so se oreščki in suho sadje prepojili.

2015-12-18-Pecena-jabolka-2

Medtem sem pripravila jabolka. Odrezala sem zgornji del jabolk in izdolbla sredico, tako da sem jabolkom popolnoma odstranila srednji del s peškami. Priporočam eko jabolka iz domačih krajev, saj tako vsebujejo manj toksinov, ki pri endometriozi še posebej niso priporočljivi za uživanje. Poleg tega je dobro izbrati sočno sorto jabolk, saj bo tako sladica bolje uspela.

Jabolka sem napolnila z mešanico oreščkov in suhega sadja, vrh jabolk premazala z malo kokosove masti ter jabolka dala peči za 40 minut pri 190 stopinjah C. 

2015-12-18-Pecena-jabolka-3

Pečena jabolka so sočna in polnega okusa in so zelo dobra zimska sladica, ki je tudi endo prijazna. Poskusite!

DOBER TEK!

Pečena jabolka z oreščki in suhim sadjem
Ocena recepta
Tiskaj recept
Sestavine
  1. jabolka
  2. sok ene pomaranče
  3. oreščki in suho sadje po lastni izbiri (npr. orehi, pekani, indijski oireščki, brusnice, rozine)
  4. med
  5. cimet
  6. kokosova mast
Navodila za pripravo
  1. Pripravimo mešanico oreščkov in suhega sadja. Nalomimo nekaj orehov in pekanov, dodamo še indijske oreščke, brusnice in rozine. Vse skupaj damo v kozarček in prelijemo s sokom ene pomaranče in žlico medu. Mešanici dodamo še malo cimeta in vse skupaj dobro premešamo ter pustimo stati nekaj časa, da se oreščki in suho sadje prepojijo.
  2. Medtem pripravimo jabolka. Odrežemo zgornji del jabolk, nato jih izdolbemo tako, da odstranimo osrednji del jabolka s peškami.
  3. Ko so jabolka pripravljena, jih nadevamo z mešanico oreščkov in suhega sadja. Jabolka položimo v pekač na peki papir in segrejemo pečico na 190 stopinj C. Vrh jabolk premažemo s stopljeno kokosovo mastjo in jabolka pečemo v pečici prbl. 40 minut, tako da so jabolka pečena. Po 10 minutah peke jabolka pokrijemo s folijo, da se preveč ne izsušijo.
Jej z mano! http://jejzmano.si/
facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>