Zmešančki (piškoti brez moke)

Iz zadnje fotografije v objavi z receptom za krhke orehove rogljičke je razvidno, da sem spekla še ene brezglutenske piškotke, in sicer kar brez moke. Poimenovala sem jih ZMEŠANČKI.

2015-12-28-Zmesanski-1

In zakaj zmešančki? Ker v posodi samo zamešaš mlete orehe, rozine in na koščke narezano temno čokolado, skupaj z jajci, da se vse lepo sprime. Ne morem reči, da v testo, saj masa ne vsebuje moke in je precej mokra. Zato si pomagamo z žlico in naredimo kupčke mase na peki papirju na pekaču ter zmešančke spečemo.

2015-12-28-Zmesanski-3

2015-12-28-Zmesanski-2

Uporabimo temno čokolado s čim večjo vsebnostjo kakava in s čim manj sladkorja, tako da so piškoti še endo sprejemljivi. ;)

2015-12-28-Zmesanski-5

Poleg tega uporabimo domača jajca oziroma jajca organskega izvora, saj so živalski izdelki pri endometriozi dovoljeni zgolj omejeno. Uporabimo 3-4 jajca, odvisno od njihove velikosti.

2015-12-28-Zmesanski-6

Zmešančki so takoj po peki hkrati sočni in hrustljavi. Če jih ne pojemo takoj, pa postanejo bolj mehki.

DOBER TEK!

Zmešančki (piškoti brez moke)
Ocena recepta
Tiskaj recept
Sestavine
  1. 300 g mletih orehov
  2. 250 g rozin
  3. 200 g temne čokolade
  4. 30 ml agavinega sirupa ali 30 g kokosovega sladkorja
  5. 3-4 jajca
  6. po želji: cimet, limonina lupinica
Navodila za pripravo
  1. Rozine preberemo, jih speremo in za nekaj minut namočimo v mešanico agavinega sirupa (ali kokosovega sladkorja) in malo vode. Občasno premešamo, tako da so vse rozine vsaj nekaj časa v tekočini.
  2. Medtem narežemo temno čokolado na manjše koščke.
  3. V skledi zmešamo mlete orehe in jajca v gladko maso. Vzamemo 3-4 jajca, odvisno od njihove velikosti. Dodamo še rozine in čokolado ter zmešamo. Po želji začinimo s cimetom in/ali limonino lupinico.
  4. S pomočjo male žlice naredimo kupčke na peki papirju na pekaču ter jih narahlo potlačimo, tako da so obsega približno 3 cm in višine približno 1 cm.
  5. Pečemo 15 minut v segreti pečici pri 180 stopinjah C.
Pripombe k receptu
  1. Količine zadostujejo za približno 45-55 piškotov (2 porciji za peko).
Jej z mano! http://jejzmano.si/
facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>