Endometrioza – simptomi in zdravljenje

Hmmm, pisanje o endometriozi kot bolezni mi prav nič ne diši! Raje bi objavila kak lušten recept ;) Ampak mislim, da je potrebno, da napišem tudi kaj o najpogostejših simptomih endometrioze. Mogoče se katera od vas najde v tem – upam sicer, da ne! Ampak če slučajno se, boste vsaj vedele, zakaj vas boli trebuh, ste izčrpane ali ne morete zanositi – in boste lahko ustrezno ukrepale. Ozaveščanju o endometriozi je konec koncev moj blog tudi namenjen! In na žalost endometrioza trpinčni kar 10% vseh žensk, kar je ogromno!

Najpogostejša simptoma endometrioze sta bolečina in neplodnost. Bolečine v medenični votlini se največkrat pojavljajo ob menstruaciji in/ali ovulaciji, lahko pa so tudi kronične narave. Bolečine se lahko pojavljajo tudi ob seksu, lulanju in/ali odvajanju blata (ne vem, kaj je hujše!). Od ponavljajočih se bolečin so bolnice utrujene, izčrpane, celo depresivne. Žal se pogosto bolnice napačno diagnosticira in se jim nepravilno pripiše psihične motnje. Glede na pogostost bolezni se mi zdi to sicer nezaslišano! :(

Simptomi endometrioze so torej naslednji:

  • boleče in hude menstruacije (lahko tudi slabost in bruhanje v času menstruacije);
  • boleče ovulacije;
  • kronične bolečine v medenični votlini in/ali v ledvenem delu hrbta ali križa (bolečine iz medenične votline se namreč lahko prenesejo na hrbet);
  • boleči spolni odnosi;
  • boleče uriniranje in/ali kri v urinu;
  • boleče odvajanje blata in/ali kri v blatu;
  • težave s prebavo (izmenjujoče se driske in zaprtost);
  • neplodnost;
  • slaba odpornost oziroma oslabljen imunski sistem; in/ali
  • utrujenost, izčrpanost, “depresija”.

In kaj endometrioza sploh je? Gre za nepojasnjeno bolezen, pri kateri se maternično tkivo pojavlja izven maternice in raste ter se zarašča v trebušno steno, jajčnike, jajcevode, mehur, črevo in druge organe v trebušni votlini (v zelo redkih primerih pa se lahko pojavi tudi v pljučih in možganih). Vzrok je torej neznan, jasno pa je, da endometriozo pospešuje hormon estrogen, ki je potreben za rast maternične sluznice. Endometrioza torej navadno napada ženske v rodni dobi.

2015-04-15-Endometrioza-2

Endometrioza se lahko pojavi zgolj v obliki endometričnih cist (reče se jim tudi “čokoladne ciste”), v tem primeru gre za najlažjo obliko bolezni. V kolikor pa gre za tkivo, ki se vrašča v organe, poznamo lažjo in težjo obliko endometrioze (odvisno od vraščenosti v organe). Z ultrazvokom specializiran ginekolog lahko opazi endometrične ciste in pa včasih tudi težjo obliko endometrioze, medtem ko se lažje oblike endometrioze z ultrazvokom  ne da diagnosticirati.

Edina gotova metoda za odkrivanje ednometrioze je laparoskopija. Gre za operativni poseg, pri katerem s pomočjo kamere skozi le nekaj majhnih luknjic v trebuhu pregledajo notranjost trebušne votline. Če se pri laparoskopiji endometrioza potrdi, se hkrati endometrične ciste in tkivo odstranijo. Laparoskopija se izvaja v splošni anesteziji.

2015-04-15-Endometrioza-1

Kakšno je torej zdravljenje endometrioze oziroma ali se da endometriozo pozdraviti? Na žalost je odgovor negativen. Dejansko še ne poznamo optimalnega načina zdravljenja endometrioze. Najpogostejši način je laparoskopski operativni poseg, s katerim se endometrično tkivo odstrani. Žal gre za bolezen, ki se pogosto ponavlja in so zatorej potrebne redne operacije. Šele menopavza zavre proces razvoja bolezni in niti predčasna odstranitev maternice in jajčnikov ne zagotavlja, da bolezen preneha. Poleg laparoskopije obstajajo hormonska zdravila, ki naj bi zavirala endometriozo, vendar temu ni nujno, prav tako ni nujno, da bolnice dobro prenašajo takšno hormonsko zdravljenje. Nosečnost je tudi dobra terapija, saj v času nosečnosti (lahko tudi v času dojenja) endometrioza ne napreduje in lahko se celo zgodi, da se po nosečnosti hormoni zbalansirajo in endometrioza ne napreduje več. Žal pa bolnice z endometriozo zaradi neplodnosti ponavadi niti ne morejo zanositi, vsaj po naravni poti ne.

Sama imam za seboj že dve laparoskopski operaciji. Pri prvi so odstranili le endometrične ciste na obeh jajčnikih. Pri drugi operaciji so poleg cist na jajčnikih odkrili in odstranili tudi endometrično tkivo na potrebušnici. Večina sotrpink, ki sem jih spoznala v bolnici, ima za seboj že veliko operacij na letni ravni in endometrioza jim je napadla kup organov, ki jih je bilo potrebno delno odstraniti med laparoskopskim posegom. Ker se želim izogniti letnim operacijam, sem že skoraj dve leti na posebni dieti, ki je priporočljiva za bolnice z endometriozo. Imenujem jo endo dieta. Gre za dieto, ki zmanjšuje raven za endometriozo škodljivega estrogena. In dejansko pomaga! In ne samo meni, ampak tudi prijateljice in znanke, ki se diete držijo, se bolje počutijo!

2015-04-08-Endometruoza-3

O endo dieti bom več napisala v naslednji objavi. Tokrat sem želela le malo povedati na splošno o bolezni endometrioze. V kolikor se najdete v zgoraj našteti simptomatiki, pri čemer poudarjam, da ni nujno, da imate absolutno vse zgoraj naštete simptome (sama imam le nekaj simptomov, od diete dalje pa so izginile tudi kronične bolečine), priporočam pregled pri ginekologu, specializiranem za endometriozo (ginekološke klinike). Oziroma če imate prijateljico, ki pogosto toži o zgoraj naštetih simptomih, jo opozorite na možnost endometrioze. Endo bolnicam pa seveda priporočam endo dieto! :)

Kljub “depresivni” temi v tej objavi vam želim lep in nasmejan dan! Življenje je lepo!

2015-04-08-Endometrioza-4

facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>