“Instant” ajdov kruh

Brezglutenska peka je znanstvena fantastika! Resnično! Prej sem vedno veljala za super pekačico in vsi so naročali torte in peciva pri meni. Odkar pečem brezglutensko, pa moram priznati, da je kar veliko ponesrečenih poskusov. Brezglutenska peka je enostavno težka! In ko najdete recept, ki je dober, svetujem, da se ga držite do potankosti. Malenkostna razlika in uspeh ni več zagotovljen!

Tokrat bom z vami delila res enostaven recept za ajdov kruh. Ravno pravšnji za začetnike v brezglutenski peki. Potrebujemo le nekaj sestavin in testo se pripravi v 10 minutkah! Potem pa se kruh seveda še peče v pečici eno urco, ampak medtem lahko počivate ali počnete druge stvari. :)

2015-05-08-Ajdov-kruh-1

SESTAVINE:

  • 300 g ajdove moke
  • 270 ml vode
  • ravna čajna žlička soli
  • 1 velika žlica olivnega olja
  • ravna čajna žlička jelenove soli

2015-05-08-Ajdov-kruh-3

NAVODILA ZA PRIPRAVO:

Ker je testo zelo hitro pripravljeno, priporočam, da že na začetku vžgeš pečico in jo nastaviš na 180 stopinj C. Vse sestavine odmeri in daj v večjo skledo, nato pa jih zmešaj z metlico, da dobiš enotno maso (vrstni red ni pomemben). Tako, testo je že pripravljeno. :) Vzemi podolgovat pekač (moj je velikosti 23×10 cm) in ga podloži s peki papirjem. V podložen pekač vlij maso. Kruh peci 1 uro.

2015-05-08-Ajdov-kruh-4 2015-05-08-Ajdov-kruh-5

KOMENTARJI K RECEPTU:

  • 2015-05-08-Ajdov-kruh-2Za ajdov kruh in drug kruh iz težkih mok vedno uporabim jelenovo sol (Hirschhorn Salz, amonijev hidrogenkarbonat) kot sredstvo za vzhajanje oziroma razrahljanje testa. Pri drugih brezglutenskih pekovskih izdelkih včasih uporabim tudi sodo bikarbono, vinski kamen, kvas, pecilni prašek ali pa kar kombinacijo vseh naštetih sredstev za vzhajanje testa. Pri jelenovi soli je potrebno paziti, da s količino ne pretiravamo, drugače bo v kruhu ostal neprijeten vonj po amonijaku.
  • V testo se lahko po želji zameša tudi nekaj orehov.
  • Masa je bolj tekoča kot smo navajeni drugače pri peki glutenskega kruha. Brezglutenskih kruhov se ponavadi ne mesi, ampak se naredi še rahlo tekoče testo, ki se ga vlije v pekač. Zato takšnim kruhov pravim kar “instant” kruhi. Še posebej velja to za tale ajdov kruh, ki se ga tako hitro in enostavno naredi.
  • Pred koncem peke poskusi, ali je kruh pečen, tako da z zobotrebcem zabodeš v testo. V kolikor je zobotrebec moker od testa, je kruh potrebno peči še malo dlje. Ne glede na ta napotek opozarjam, da se včasih vseeno zgodi, da kruh ni dobro pečen in je znotraj še malo pocast – četudi se držiš preverjenega recepta, te  brezglutenski kruh lahko vedno znova preseneti. Žal! In priznam, da si včasih tako zelo zaželim malo testa, da me tudi malo ponesrečen kruh prav nič ne moti in ga z veseljem pohamsam. ;)
  • Ko vzameš pečen kruh iz pečice, ga nekaj časa (prbl. 30 minut) še pusti, da se malo ohladi, preden ga razrežeš.

2015-05-08-Ajdov-kruh-6

Na kruh si lahko namažete kak domač namaz. Sama dostikrat uporabim kar zelo zrel avokado z malo popra.

2015-05-08-Ajdov-kruh-7

DOBER TEK!

facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>