Kako nadomestiti mlečne izdelke v endo dieti

Kot sem že navedla v objavi o mesu, mlečnih izdelkih in jajcih, je pri endometriozi priporočeno le omejeno uživanje živil živalskega izvora. Endo dieta od živalskih živil dovoljuje zgolj uživanje organskega piščanca, purana in jajc, od mlečnih izdelkov pa nizkomaščobne jogurte. Mleko in drugi mlečni izdelki, razen nizkomaščobnih jogurtov, so torej prepovedana endo živila in jih je potrebno nadomestiti z alternativnimi živili.

MLEKO lahko nadomestite z rastlinskim mlekom, kot so riževo, kokosovo, mandljevo ali ovseno mleko. V določenih receptih pa ga lahko nadomestite kar z navadno vodo.

2015-06-03-Nadomestki-mlecnih-izdelkov-2

Namesto SMETANE lahko uporabite kokosovo smetano, in sicer tako za kuhanje kot tudi za stepeno smetano. Kako ustvariti stepeno kokosovo smetano iz konzerve kokosovega mleka, sem opisala v moji prejšnji objavi, to je v receptu za korenčkovo torto.

Kar se tiče SIRA, na trgu že obstajajo rastlinski siri. Sir v moji prehrani sicer zeeelo pogrešam, vendar me rastlinski siri kot nadomestek za navadni sir ne mikajo, tako da jih sploh še nisem poskusila. Če boste torej naletele na kak dober nadomestek sira, mi sporočite, da ga poskusim! ;)

Edini mlečni produkt, ki je v endo dieti dovoljen, je nizkomaščobni JOGURT. Ko izbirate nizkomaščobne jogurte, pa bodite pazljive tudi na to, da ne vsebujejo veliko sladkorja. Posebej priporočeni so probiotični jogurti, ki krepijo imunski sistem. Sama sem našla nekaj jogurtov, ki vsebujejo le 0-0,1% maščob in nimajo preveč sladkorja (spodaj na sliki), vendar pa žal niso probiotični. V kolikor katera od vas torej najde kakšen probiotičen, nizkomaščoben in nizkosladkoren jogurt, naj prooosim le-to deli z nami!

2015-06-03-Nadomestki-mlecnih-izdelkov-1

Sem pa odkrila božansko skuto, ki ima le 0,2% maščob na 100 g (gre za Sparovo Bio-Magertopfen zgoraj na sliki). V kolikor se mlečnim izdelkom težko odpovedujete in imate rade skuto, jo priporočam, saj res nima veliko maščob, torej po mojem mnenju ne more biti zelo škodljiva. Kar se endo diete tiče, se mora vsaka zase odločiti, koliko se je bo držala oziroma koliko bo kršila. Sama se endo diete držim precej strogo, vseeno pa si včasih dopustim kakšno malo kršitev, kot je tale nizkomaščobna skuta. Priznam, da si včasih v zelenem čaju privoščim tudi kanček nizkomaščobnega mleka (0,5%). Mlečne izdelke namreč obožujem in se jim kar težko odpovem. V primeru, da poskušate zanositi, pa sem zadnjič na internetu nekje zasledila nasvet tujega zdravnika, specializiranega za endometriozo, da naj bi tudi male zaužite količine mlečnih izdelkov (in glutena) zaradi vnetnega delovanja in tvorjenja protiteles zmanjšale možnosti zanositve. V tem primeru se torej mogoče raje držite diete.

V zvezi z izogibanjem mlečnim izdelkom pa za konec želim še poudariti, da morate pri takšni dieti paziti tudi na to, da vnesete dovolj KALCIJA z drugimi živili. Kalcij se nahaja v zeleni listnati in drugi zelenjavi (ohrovt, regrat, špinača, blitva, brokoli, rukola, zelje, okra, artičoke, por, muškatna buča, pesa, česen), sadju (acai jagode, suhe fige, suhe slive, dateljni, suhe marelice, murve, borovnice, jagode, kosmulje, pomaranče, papaja), oreščkih in semenih (mandlji, brazilski oreščki, sezam, pistacije, bučna semena), rastlinskih mlečnih izdelkih (kokosovo in mandljevo mleko) ter ribah in morskih sadežih (sardine, tuna, rakci, losos).

facebooktwitterpinterest
  • Mihaela

    Pozdravljena! Res vse pohvale za tale blog! Ker sem z endo-dieto šele dobro začela, se še malce lovim, ampak mi je tvoj blog vedno v pomoč. Zanima me, če si že kdaj poskusila narediti sir po tem receptu advancedlifestylemedicine.com/?page_id=1774? Kar pogrešam sir, ampak se mi zdi, da se moram malce uteči v dieto, preden ga bom poskusila narediti sama:)
    Aja, glede jogurta pa tako – jaz sem ga našla v Hofru, nizkomaščoben (0.1%), popolnoma navaden/brez sladkorja, probiotičen, pa še zelo ugodno ceno ima.

    • http://www.jejzmano.si Jej z mano

      Ojla Mihaela, najprej se opravičujem za pozen odgovor. Sira še nisem poskusila narediti. Moram priznati, da me te alternativni siri ne privlačijo najbolj. Mogoče bom enkrat… ;) Drugače pa vegi sire tudi prodajajo (v Orca vem, da jih imajo). Drugače pa super za nasvet glede jogurta, ga bom ob priliki poskusila. Produkte spreminjajo, tako da vedno znova kje kak nov produkt prijetno preseneti. :) Veliko veselja z dieto ti želim in da ti prinese želene učinke!

<.thumbnail-div { display.none;}>