Najboljši “dietni” brownie oz čoko tortica

Ker je mesec april moj rojstnodnevni mesec, se mi zdi, da skoraj že moram objaviti recept za kako dobro tortico :) Takoj mi je na misel prišla čokoladna tortica, ki jo obožujem. Nisem bila prepričana, ali naj recept objavim, saj gre za moj recept večne uspešnice – tale čokoladni brownie je namreč všeč čisto vsem in je tudi primeren za vse priložnosti. Pa še hitro se pripravi. Skratka, idealen recept! Ampak sem se odločila, da ga na čast mojemu rojstnemu dnevu delim tudi z vami ;) No, zares me je prepričalo to, da se je potrebno, če imaš endometriozo in slediš endo dieti, odrekati toliko dobrotam. In zato želim z vami deliti tole božansko sladico, ki si jo boste lahko privoščile, kadarkoli vas bo zagrabila želja po “cukru”.

2015-04-08-Dietni-brownie-1

Naj najprej povem, da sem čokoladni brownie redno pekla že leta, preden sem zbolela za endometriozo in se odločila za endo dieto. In oboževali so ga vsi. Morala sem ga speči za prav vsako zabavo! Seveda pa originalni recept vsebuje sestavine, ki jih sedaj ne smem več uživati, kot so maslo, mleko, bela moka in sladkor. Recept sem torej priredila in ustvarila “dietni” oziroma endo brownie. Hecno je, da ga moji prijatelji obožujejo prav tako kot originalen recept.

2015-04-08-Dietni-brownie-2

Rada imam praktične in dobre svari, kot tale čokoladni brownie. Priprava in peka peciva je lahka in hitra, rezultat pa božanski! In najbolje je to, da ga lahko postrežemo kot navadno pecivo, narezanega na majhne kose (v tem primeru ga pečem v oglatem pekaču), ali pa kot čoko tortico (v tem primeru ga pečem v okroglem pekaču). Nekajkrat sem ga pekla tudi v muffin modelčkih, vendar mi je manj všeč. Ugotovila sem namreč, da je presuh, če se ne peče v kosu.

2015-04-08-Dietni-brownie-3

Spodaj objavljam recept za božanski čokoladni brownie, tu pa je še nekaj pripomk k receptu:

 • Za breglutensko moko vzamem ali kar kakšno brezglutensko mešanico ali pa proseno moko.
 • Kar se tiče kakava, prisegam samo na eno znamko, in sicer mora iti za Holland kakav (spodaj na sliki). Poskusila sem že z drugimi kakavi, vendar pecivo ni istega, polnega okusa. Vedno za vsa čokoladna peciva ali torte uporabljam le ta kakav.2015-04-08-Dietni-brownie-5
 • Kar se tiče temne čokolade, bi rada pripomnila, da Manner jedilna čokolada (desno na sliki) ne vsebuje glutena. To je pomembno v primeru glutenske intolerance. Kar se tiče endometrioze, je potrebno izbrati čokolado s čim manj sladkorja, torej s čim večjim deležem kakava.
 • Alkohol je sicer v endo dieti prepovedan, vendar mislim, da žlica ruma glede na celotno količino ne bo škodila. Lahko pa se temu tudi odpoveste. Seveda pa da rum posebno aromo čokoladnemu prelivu.

2015-04-08-Dietni-brownie-4

DOBER TEK!

Brownie oz čoko tortica
Ocena recepta
Tiskaj recept
SESTAVINE
 1. 140 g stopljene kokosove masti
 2. 6 jajc
 3. 3 velike žlice rastlinskega mleka ali vode
 4. 100 g kakava
 5. 70 g brezglutenske moke
 6. agavin sirup po okusu
SESTAVINE ZA PRELIV
 1. 100 g jedilne/temne čokolade
 2. 1 velika žlica ruma
 3. košček kokosove masti
Navodila za pripravo
 1. V posodi zmešamo rumenjake, stopljeno kokosovo mast, nekaj žlic agavinega sirupa (sirup lahko dodamo še kasneje po okusu) ter 3 žlice izbrane tekočine. Čez maso presejemo kakav in moko.
 2. V posebni posodi stepemo beljake in sneg stresemo na mešanico. Previdno vse sestavine zmešamo skupaj z žlico.
 3. Maso nalijemo v namaščen pekač (okrogel pekač z max 28 cm premera – večji kot je pekač, manj časa se tortica peče) in pečemo v pečici 25-30 minut pri 150 stopinjah (brez ventilatorja).
 4. Ko se testo malce ohladi, pripravimo preliv. In sicer v majhni kozici stopimo čokolado z rumom in kokosovo mastjo, da dobimo gladek preliv, s katerim premažemo tortico. Tortica je najboljša, če je ohlajena in servirana direktno iz hladilnika.
Jej z mano! http://jejzmano.si/

Endometrioza. Zaenkrat še neozdravljiva bolezen žensk. Endo dieta – prvi korak do boljšega počutja. 

facebooktwitterpinterest
 • http://Spletnastran Maja

  Izgleda bozansko :)

  • admin

   Oj Maja,
   Priporočam, da recept sprobaš in potem poveš, kako ti je všeč ;)
   Lp, Jejzmano

<.thumbnail-div { display.none;}>