Danes z vami delim enostaven recept za tunin namaz. Tisti, ki imate namaze radi, različico recepta že zagotovo poznate. Posebnost tega recepta je le v tem, da sem uporabila skuto, ki ima zgolj 0,2% maščobe na 100 g (Šparova skuta Bio-Magertopfen), ki sem jo omenila že v prejšnji objavi o mlečnih izdelkih pri endo dieti. S tem postane recept endometriozi prijazen (endo-friendly), saj kot že veste, pri endo dieti mlečne maščobe niso priporočene. V kolikor slučajno odkrijete skuto, ki ima še manj maščob – če je to sploh mogoče – prosim le-to z nami delite! Moram pa povedati, da je tale nizkomaščobna Šparova skutka prav odličnega okusa in mazljivosti, pa tudi ni presuha. Pazite pa, da kupite pravo, saj obstaja še ena, podobnega izgleda, ki pa je bolj mastna (imenuje pa se Bio-Speisetopfen).
Tunin namaz se naredi v nekaj minutah in se dobro prileže k popečenemu brezglutenskemu kruhku. V kolikor brezglutenskega kruha ne pečete sami, si lahko za nasvete, kje in kakšen brezglutenski kruh kupiti, preberete mojo objavo o brezglutenskih mokah in objavo o prepovedanih glutenskih izdelkih pri endo dieti. V kolikor pa ste si zaželeli sami speči svoj brezglutenski kruh, sem tudi že objavila recept za brezglutenski ajdov kruh.
K popečenemu kruhku s tuninim namazom se odlično poda paradižnik ali rukola. Sama pa včasih tunin namaz popestrim tudi z oreščki, ki jih zdrobljene posujem po vrhu (spodaj na sliki so zdrobljene pistacije).
SESTAVINE:
- 250 g skute z 0,2% ali manj maščobe na 100 g (Šparova skuta Bio-Magertopfen)
- 3 male konzerve tune (najbolje z olivnim oljem)
NAVODILO ZA PRIPRAVO:
Tuno iz konzerve zvrnemo na cedilo in iz nje iztisnemo odvečno olje. Iztisnjeno tuno dodamo v skledo s skuto in vse skupaj dobro zmešamo kar s paličnim mešalnikom. Ker je sama tuna že dovolj slana, namaza ni potrebno dodatno soliti. Namaz je za moj okus še boljši, če je dobro ohlajen iz hladilnika.
DOBER TEK!


