Valentinovo prihaja – pocrkljajte se in imejte se rade!

Najprej se opravičujem, ker taaaako dolgo nisem bila aktivna ta tem blogu. Sem namreč novopečena pasja mamica in sem tako zaposlena z mojo pasjo bebico, da nimam časa za nič drugega. Celo moje kuhanje je omejeno skoraj zgolj na papico, ki je namenjena novemu družinskemu članu. ;)

2016-02-12-Valentinovo-1

Ker pa nisem nič objavila niti za Prešernov praznik niti za meni zelo ljub pust, se nisem mogla upreti objavi za Valentinovo. Pa ne da bi bila velik ljubitelj tega praznika, niti ga kaj posebno nikoli ne praznujem, vseeno pa gre za praznik, ki je posvečen ljubezni in ga ni povsem za zanemariti. Ni potrebno iti ravno na romantično večerji s svojim najdražjim, lahko pa na ta praznik pocrkljate same sebe (in še koga) s kakšno endo prijazno sladico. Ali pa se pocrkljajte na kak drug način! ;)

2016-02-12-Valentinovo-4

Pri endometriozi se izogibamo toliko živilom, ko sledimo endo dieti, tako da praktično skorajda ne smemo jesti nobene kupljene sladice (razen presnih tortic). In četudi niste velike kuharice in se s pečjo ne razumete najbolje, lahko vsake toliko časa naredite izjemo in si ustvarite nekaj sladkega, a endo prijaznega. In Valentinovo je takšna priložnosti, da se malo pocrkljamo. Kajti na praznik ljubezni je pomembno tudi, da se spomnimo, koga vse imemamo radi, pri čemer ne smemo pozabiti nase! To pa pomeni tudi, da se sprejmemo takšne, kot smo, vključno z boleznijo, ki nas včasih sicer jezi ali žalosti. :)

2016-02-12-Valentinovo-5

Pobrskajte po omarah, sigurno imate kje kakšen srček – modelček za torto, mafine, piškote ali praline mogoče? Ali pa vsaj kakšno skledico v obliki srčka? Ali pa morda papirnat servet s srčki? Izvlecite ga iz omare in si pričarajte svojo najljubšo Valentinovo sladico. 

2016-02-12-Valentinovo-2Če imate model v obliki srca za torto, priporočam meni najljubšo endo čokoladno pecivo. Za Valentinovo bi lahko mogoče pod čokoladno glazuro najprej na pecivo namazale doma narejeno malinovo marmelado (kako se dela endo prijazna marmelada, si lahko preberete recept za borovničevo marmelado). Lahko pa z modelčki za piškote izrežete srčke iz pečenega čokoladnega testa in jih potem namažete z marmelado in oblijete s čokoladno glazuro. Če imate srčkaste modečke za mafine, si lahko pripravite endo prijazne mafine (objavljene imam le borovničeve mafine, vendar je na spletu ogromno brezglutenskih receptov za mafine, pri čemer samo pazite, da uporabite ekološka jajca, alternativno endo prijazno sladilo namesto sladkorja, rastlinsko mleko namesto mleka… – da se pač izognete endo neprijaznim živilom iz recepta). Če pa imate srčkaste modelčke za praline, pa si lahko pripravite čudovite in zdrave čokoladne praline. Ali pa si vsaj za zajtrk specite brezglutenske palačinke v obliki srčka (mimogrede imam zbranih že kar nekaj okusnih receptov za endo prijazne palačinke in jih bom v bližnji prihodnosti tudi začela objavljati). Ali pa jajček na oko v obliki srčka. Idej nikoli ne zmanjka…

Dober tek! Imejte se rade! Lepo praznujte in mogoče lahko kakšno endo prijazno srčkasto sladico delite tudi z nami!

PS: Ravno pečem pecivo iz belega fižola. Vam v kratkem poročam, kaj je nastalo ;)

facebooktwitterpinterest
<.thumbnail-div { display.none;}>